torstai 31. tammikuuta 2013

Ylikunto!

Tassa vahan jatkoa eiliseen postaukseen ... nimittain ylikunnosta, jolla on yhteys, kun treenataan kovaa!

Ylikunto uhkaa useimmiten aktiivi/kilpaurheilijoilla, jotka tekevat pitkakestoisia ja rankkoja treeneja, esimerkiksi pitkanmatkan juoksijat ja hiihtajat, mutta ylikunto ei ole tavatonta tavallisilla himokuntoilijoillakaan, tosin harvinaisempaa! 

Mita sitten on ylikunto, ja mita silla tarkoitetaan?

Yksinkertaisesti ylikunto tai ylirasitus tarkoittaa sita, etta elimistoa on rasitettu enemman kuin mista silla on mahdollisuus palautua. Jatkuva kovatehoinen treenaus ja lepopaivien puute, johtaa helposti ylikuntoon. Ylikuntoa on kahdenlaista, seka akuuttia etta kroonista. Akuutista ylikunnosta palautuu yleensa noin 1-4 viikon aikana, mutta krooninen ylikunto onkin vakavampi juttu, joka vaatii pidempaa lepoa.

Ylikuntoa on erittain vaikea diagnosoida, eika urheilija aina valttamatta edes huomaa karsivansa ylikunnosta, koska oireet voivat liittya moneen muuhunkin vaivaan! Ylikunnon selvimpia oireita ovat heikentynyt vastustuskyky, vasymys ja unenlaadun heikentyminen (univaikeudet), masentuneisuus, korkea leposyke ja heikentyneet tulokset kovasta harjoittelusta huolimatta. Suorituskyky laskee ja palautuminen kestaa yha kauemmin jos harjoittelua jatkaa ylikunnosta huolimatta. Jos siis huomaat ylikunnon oireita, kannattaa hyvilla mielin pitaa lepopaivia, silla jos keho on paassyt vaikeaan ylikuormitustilaan, palautuminen voi pahimmillaan kestaa kuukausista jopa vuosiin! Suosittelen pitamaan vahintaan yhden taysin urheiluvapaan paivan viikossa!

Ylikuntoa voidaan mitata kotioloissa aamusykkeista (ortostaattinen sykkeenmittaus). Mittaa aamusyke ennen sangysta nousemista minuutin ajan. Nouse seisomaan ja mittaa sykkeesi uudelleen noin 30 sekuntin kuluttua. Mikali naiden sykearvojen ero kasvaa reilusti normaaliarvosta, on se merkki ylikunnosta. Leposykkeen ja ja ortostaattisen sykkeen ero tulisi olla 15-20 lyontia. Esimerkiksi jos leposyke on 60 ja seisoviltaan syke on 88, ortostaattinen syke on silloin 28!

Varsinkin aloitteleville kuntoilijoille on tarkeaa aloittaa maltillisesti, ja suosia monipuolista treenia ja varmistaa myos riittava lepo. Aloittelijalle 3-4 monipuolista treenia viikossa on aivan riitavaa! Kunnon kohotessa treenikertojakin voi sitten pikku hiljaa lisata.

Kehoa ei rasita ainoastaan urheilu, silla myos henkiset paineet lisaavat fyysista kuormitusta. Elamantilanteilla on siis vaikutusta elimiston palautumiseen, esimerkiksi tyostressi, matkustaminen (pitkat lennot), aikaerot, tyo/koulupaineet ja valvominen aiheuttavat ylimaaraista kuormitusta. Silloin kannattaakin mieluummin keskittya rauhallisempiin urheilumuotoihin, tai ainakin jattaa kovat treenit vahemmalle! On siis vain opeteltava kuuntelemaan kehoa ja sen signaaleja, ja otettava rennommin kun silta tuntuu.

Miten valttaa ylikuntoa?

-Opettele kuuntelemaan kehoasi. Oletko vain vasynyt vai todella uupunut?

- Lepo. Muista, etta lepo on lihaksien kasvun kannalta yhta tarkeaa kuin itse treenaaminen! Lihas kasvaa levossa. Valta samojen lihasryhmien treenaamista perakkaisina paivina. Ala myoskaan treenaa flunssaisena tai kipeana! Omaa kehoa kannattaa kuunnella ajoissa!

- Monipuolinen harjoittelu. Vaihtele lajeja, jotka rasittavat eri lihasryhmia.

- Terveellinen ruokavalio. Myos oikeanlainen ravinto on tarkea palautumista edistava tekija. Jokaisen treenin jalkeen tulisi neste-ja energiavarastot taydentaa ja lihasvauriot korjata. Syo tai juo palauttava valipala treenin jalkeen, joka sisaltaa proteiinia ja hiilihydraatteja, esimerkiksi banaani ja raejuustoa!

- Nauti liikunnasta ja siita mita ikina teetkin. Yrita treenata sen tuottaman hyvanolon takia, ja unohda hetkeksi kalorien polttaminen ja suorittaminen. Elamassa on tarpeeksi asioita, joita on "tehtava", ala siis tee liikunnasta "pakkoa". Harrasta niita lajeja joista oikeasti nautit!

- Ala Stressaa!!! Ala stressaa asioista joihin et itse voi vaikuttaa, ainakaan juuri nyt. Opettele priorisoimaan ajankayttoasi paremmin, jotta voit keskittya enemman niihin mukaviin juttuihin. Stressi vaikuttaa myos unenlaatuun, ja huonosti nukutun yon jalkeen olo on vetamaton koko paivan! Yolla tuskin kukaan saa asioita jarjestykseen! Painvastoin, yolla asiat tuntuvat entista vaikeammilta, ja turha murehtiminen vain pahentaa asioita. 

- Sulje tv ja tietokone ajoissa! 

- Smile!! :) Ela hetkessa alaka ota elamaa liian vakavasti! 

TASTA linkista voi lukea lisaa ylikuormitustilaan liittyvista hormonaalisista muutoksista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti