tiistai 23. syyskuuta 2014

Lifestyle, not a diet!

Saan usein kysymyksiä ruokavaliostani ja siitä, minkälaista ruokavaliota noudatan. Täällä blogin puolelta moni onkin varmasti saanut jo hyvin valoittavan käsityksen siitä millaisia ruokia suosin; paljon marjoja, hedelmiä ja kasvisvoittoisia ruokia, mutta ennen kaikkea suosin monipuolista ruokavaliota. En siis varsinaisesti noudata minkäänlaista ruokavaliota, mutta vuosien varrella olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja huomannut, mitä kehoni kaipaa. Esimerkiksi maitotuotteet, sokeri ja vehnä aiheuttavat isommissa määrin vatsanväänteitä ja turvotusta, siksi oloni  ilman niitä, tai ainakin vähemmissä määrin, on paljon parempi. Miksi siis syödä jotain, jonka tietää aiheuttavan epämukavan olon? Vaihtoehtoja kun on vaikka kuinka paljon. 

Aina näin ei tosin ole ollut, vaan itsekin olen kamppaillut esimerkiksi sokerin kanssa. Saatoin muuten syödä superterveellisesti, mutta energiavajetta täydensin karkeilla. Varsinkin lasten ollessa pieniä oli väsymykseen helppo hakea pikaenergiaa karkkipussista. Myös kaikenmaailman dieettejä aina kaalikeittokuurista vichy-dieettiin on testattu, vaikka todellakaan niihin ei olisi ollut tarvetta. Lukioikäisenä paino tippuikin jopa hälyttävän alas ja selviä syömishäiriön oireita oli ilmassa. Liiallinen ruokavalion kyttääminen ei ole hyväksi ja "tunnollisilla suorittajilla" se helposti saattaa mennä överiksi, suorittamiseksi. Hyvinvointi, kun ei ole suoritus! Elämä ei pyöri vain ruuan ympärillä, vaikka monet ikimuistoiset hetket ovatkin tapahtuneet ruokapöydän ympärillä. Ranskassa opin, kuinka ruoka ja viini tuovat ihmiset yhteen, olematta kuitenkaan se itse tarkoitus. Hyvästä ruuasta nautitaan hyvässä seurassa. Ruoka ei ole se pääasia, mutta se on paljon muutakin kuin vain bensaa keholle. 
Nykyään syön monipuolisesti lähes kaikkea- ilman sääntöjä, ruokien punnitsemista tai kalorien laskemista. Suosin itse tehtyä ruokaa, puhtaita raaka-aineita, luomua tai lähiruokaa silloin, kun se on mahdollista. Ruuanlaitto on yksi harrastuksistani ja samalla keino rentoutua. 

En kiellä itseltäni mitään, mutta automaattisesti valitsen lautaselle ensimmäiseksi paljon kasviksia, salaatteja ja esimerkiksi kalaa, ja lopuksi vielä fiiliksen mukaan riisiä, bataattia, kvinoaa… Avocadoa voisin syödä vaikka joka aterialla :) Uskon, että mitä enemmän kieltoja itsellemme luomme, sitä enemmän niitä myös himoitsemme. Sen sijaan testaile ja lisää ruokavalioon ennakkoluulottomasti uusia juttuja. Toiselle tosin totaalikieltäytyminen joissakin jutuissa sopii paremmin, olemmehan kaikki yksilöitä. One's food can be other one's poison. 

80-20 toimii itselleni hyvin, eli kun 80% syö terveellisesti jää tilaa myös pienelle herkuttelulle. Oma herkkuni saattaa olla muutama pala tummaa/raakasuklaata kahvin kanssa tai esimerkiksi raakasuklaamousse. Toki silloin tällöin saatan syödä ihan "tavallistakin" maitosuklaata tai palan kakkua, jos siltä tuntuu, ja kylässä syön sitä, mitä on tarjolla. 
Muutama vinkki vielä loppuun:

* Älä skippaa aamupalaa! Nälkäisenä on helpompi sortua herkkuihin.
* Syö 4-6 ateriaa päivässä -> pitää verensokerin tasaisena
* Lisää kasviksia ja marjoja lautaselle
* Opettele kuuntelemaan kehosi viestejä
* Juo paljon vettä
* Ota rennosti, muutokset tapahtuvat pikku hiljaa. Kaikkea ei tarvitse muuttaa kertaheitolla. Pikku hiljaa terveellisemmät valinnat tulevat luonnostaan. It's a lifestyle, not a diet! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti