keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Sykemittari apuna treeneissa ja Nycin muistelua...

Syke on yksi tapa mitata treenin rasittavavuutta. Sykkeen käyttö harjoittelun seurannassa perustuu siihen, että sykkeen ja hapenkulutuksen lisääntyminen ovat likimain suorassa suhteessa toisiinsa.  Jotta voisit määrittää sopivat sykerajat kunnon kohottamiseen ja laihduttamiseen, sinun tarvitsee ensin tietää oma maksimisykkeesi. Maksimisykkeellä tarkoitetaan sydämen lyöntitiheyttä eli sykettä (lyöntejä minuutissa) tilanteessa, jolloin syke ei enää nouse, vaikka rasitus lisääntyisi. 

Oma maksimaalinen syke on helppo laskea kaavalla 220-ika= maksimisyke. Tama on kuitenkin vain viittaa antava, silla maksimisyke voi vaihdella eri henkiloilla suurestikin. Sykemittarin lukua ei siis kannata seurata orjallisesti, vaan kannattaa kuunnella myos kehon tuntemuksia. Fyysinen kunto ei juurikaan vaikuta maksimisykkeeseen, mutta esimerkiksi erilaiset sydan sairaudet ja niiden hoitoon kaytettavat laakkeet voivat vaikuttaa sykkeeseen. 

Esimerkiksi 25-vuotiaan maksimaalinen syke olisi taman laskukaavan mukaan 220-25=195

Eri Harjoitustasot:

Peruskestavyys alue ( Pk) on noin 40 lyontia/min tai enemman alle maksimisykkeen. (tassa siis 195-40= 155 ja alle). Pk alueella treenaaminen rakentaa peruskuntoa ja pohjaa vaativammalle harjoittelulle. Se on myos hyvaa palauttavaa harjoittelua. Aloittelijoiden olisikin hyva keskittya aluksi harjoittelemaan matalilla sykkeilla ja rakentaa vahva pohja ennen vauhdikkaammille alueille siirtymista. Syke voi nimittain uutta lajia aloittaessa nousta nopeasti!

Vauhtikestavyys alue= (vk) on noin 40-20 lyontia/min alle maksimisykkeen (tassa siis 195-40/20= 155/175). Vauhtikestavyys treeni parantaa suorituskykya ja kehittaa nimenomaan maratonin ja puolimaratonin kuntoa. Vk treeneja on helppo tehda vaikka ihan perus lenkin yhteydessa esimerkiksi vauhtileikittelyna. Muistathan, etta kovemmat treenit vaativat aina kunnon alku-ja loppulammittelyt!

Maksimaalinen kestavyys on 10-20 lyontia/min alle maksimisykkeen (tassa 195-20/10=175-185). Maksimaalisella alueella treenaaminen kehittaa hapenottoa ja suorituskykya etenkin 5 ja 10 km:n kilpamatkoilla. Maksimaalisella alueella ei kannata treenata liian usein, silla siita palautuminen kestaa kauemmin.

Sykemittareita on paljon erilaisia. Mulla on vuosien varrella ollut Polarin mittareita, mutta nyt kaytossa on Garmin. Talla hetkella en kayta sykemittaria ollenkaan, vaan treenaan aikalailla keskinopeuden mukaan (Garminista nakee hyvin keskivauhdin). Olisi kylla ihan kiva taas pitkasta aikaa seurailla sykkeita. Vuosien sykemittarin kayton jalkeen tunnistan jo aika hyvin vauhdista milla sykkeilla mennaan. 

Kavin tassa Nycin juoksutapahtumien kuvia lapi, ja jaan tassa teille mun suosikit (osa jo blogissa aiemmin olleita!) 

Hiljainen Central Park aamun pikku tunneilla... osallistujia "pienimmissakin"
tapahtumissa oli joka kerta reilut 6000







Statue of Liberty 1/2 maratonin juoksin kaksi kertaa.
Viime syksyna tein siella oman ennatyksen 1.42

Voin kylla lampimasti suositella Garminia! Tassa mun ennatys
8km ajassa 36.51... Central Parkissa rikottiin viime vuonna ennatyksia

Kiva muisto Nycista myos, kun mut valittiin yhdeksi vuoden Rookieksi :)





5 kommenttia:

  1. Moi taas Heidi. Säännöllisesti käyn lukemassa aurinkoista blogiasi.. yhtä aurinkoinen kuin sinäkin. Nähdään pian WPF:ssä =) P.S. oot sä aika pinkoja! Ihanaa loppuviikkoa! -JANNA jannasaren@yahoo.com

    VastaaPoista
  2. Moikka Janna!

    Kiitos :)
    Joo siella nahdaan, kohtahan se jo on! Kiva nahda :) Kivaa loppuviikkoa sullekin!

    Heidi

    VastaaPoista
  3. Vuoden uusi tulokas ;) ... voiko 30+ olla viela uusi tulokas? heh!

    VastaaPoista