tiistai 21. toukokuuta 2013

Treenia krapulassa?

Jo jonkun aikaa sitten sain lukijalta vinkin kirjoittaa alkoholista, urheilusta ja siita kannattaako krapulassa treenata... Jotenkin viikonlopun Extreme Run sai tarttumaan tahan aiheeseen juuri nyt... Ihan taysin vesiselvaa menoa ei kaikilla tainnut olla ;) Tekstin tarkoitus ei ole saarnata tai tuomita ketaan, vaan lahinna muistuttaa, miten alkoholi vaikuttaa urheilusuoritukseen. Itsekin saatan nauttia lasillisen viinia hyvan ruuan kanssa, nykyaan tosin hyvin harvoin. Alkoholin alaisena ei kai nyt kenellakaan tulisi edes mieleen urheilla, ja krapulassakaan siita tuskin on mitaan hyotya. Yleisesti ottaen kaikki varmaankin tietavat alkoholin vaarat, joten niihin en nyt tartu.

Tama on aiheena vahan hankala, silla suomalaisessa kulttuurissa alkoholi yhdistetaan niin iloon kuin suruunkin... humalassa itseluottamus kasvaa ja ujoimmastakin seinaruususta kuoriutuu esiin tanssilavojen partaveitsi, tai ainakin silta tuntuu silla hetkella... ei ehka enaa aamulla, kun kay lapi FB paivityksia! Eika siina mitaan, lasillinen silloin talloin nautittuna rentouttaa, mutta yllattavan harva tietaa missa menee kohtuukayton raja... Jos pari pulloa viinia ja mayrakoira viikonloppuisin on "kohtuukayttoa", niin silloin ollaan aika kaukana hakoteilla... tai jos alkoholin nauttiminen on ainoastaan humalahakuista. 

Moni myos unohtaa, etta viikolla pidetty tiukka dieetti tuskin tuottaa tuloksia, jos perjantai/lauantai-illat vietetaan enemman tai vahemman kosteissa merkeissa. Alkoholissa on 7 kcal/gr, eli melkein yhta paljon kaloreita kuin rasvassa (9kcal/gr)!! Tahan paalle viela grilliruuat, pizzat ja karkit... harvalla tuskin tekee krapulapaivana mieli vihersmoothia?



Alkoholi & Urheilu?

Alkoholi leviaa kaikkiin elimiston soluihin heikentaen elintoimintoja. Toistuva alkoholin juominen vahentaa elimiston normaalia varakapasiteettia, jota juuri urheilussa tarvitaan tavoitellessa maksimaalista suoritusta. Alkoholin nauttimisen jalkeisena paivana kunto on selvasti normaalia heikompi, vaikka varsinaista krapulaa ei olisikaan.

Alkoholi vaikuttaa urheilusuoritukseen...

- Alkoholin vaikutuksen alaisena ei voi urheilla
- Hienomotoriikka heikentyy, esim tarkkuutta vaativissa lajeissa
- Keskittymiskyky heikentyy
- Veren laktaatti hajoaa maksassa hitaammin ja nain ollen maitohappokynnys saavutetaan aikaisemmin
- Sydamen lyontitiheys kasvaa
- Melatoniinin eritys hairiintyy -> huonosti nukuttu yo, palautuminen, vasymys


Krapulassa treenaaminen ei kannata...

- Nestehukka
- Alkoholi heikentaa lihasten supistumiskykya; maitohapon poistuminen hidastuu
- Kohonnut lepopulssi
- Matala verensokeri tekee olon vasyneeksi ja lisaa ruokahalua! Kuinka monella tekee krapulapaivana mieli kasviksia?
- Alkoholi kuluttaa aivojen mielihyvakeskuksen dopamiini- ja seratoniinivarastot, jonka seurauksena esiintyy usein artymysta, masennusta ja alakuloisuutta (... viimeistaan siina vaiheessa kun kay lapi niita FB paivityksia...)
- Tapaturmien lisaantynyt riski

Alkoholin pitkaaikaisvaikutuksia...

- Humalatilassa elimiston glykogeenivarastot tyhjenevat lahes taydellisesti. Naiden uudelleen rakentaminen voi vieda useita paivia.
- Tuhoaa hermosoluja, joiden tilalle ei enaa synny uusia. Tama vaikuttaa toimintakyvyn heikkenemisessa ja ikaantyminen etenee tavallista nopeammin
- Heikentynyt immuniteettijarjestelma
- Alkoholidementia, jota saattaa esiintya nuoremmillakin pitkaaikaisen alkoholin vaarinkaytosta.
- Sydan/maksa- ja haimaongelmat
- Tapaturmien ja urheiluvammojen lisaantynyt riski







2 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu Heidi!
    Mulla ei ole nyt esittaa mitaan faktoja tassa, mutta mulla on se mielikuva jaanyt jostain ja joskus, etta krapulassa treenaaminen ja sydankohtaus korreloivat myos positiivisesti, eli etta on ollut monta tapausta, jossa (erityisesti nuoret, hyvakuntoiset miehet) ovat saaneet sydankohtauksen kesken 'krapulalenkin'...
    Sari

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sari,

    Totta! Krapulassa ei kannata rehkia, korkeintaan ehka kavelylenkkia.

    VastaaPoista