keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

What Gets You Stuck?

Miksi laihdutusyritykset kariutuvat kerta toisensa jalkeen? Miksi erilaisilla pikadieeteilla pudotetut kilot hyvin herkasti palaavat takaisin vyotarolle? Ja usein viela tuplana? Miksi dieetit eivat toimi, vaikka ohjeet olisivat kuinka selvat? Mika menee vikaan? Tassa muutama ikuisuus kysymys pohdittavana...

Mutta miksi dieetit eivat sitten pidemman paalle toimi?


Monet ylipainoiset aloittavat dieetit itseinhon vallassa; olen lihava, kamala, kukaan ei tykkaa minusta jne... Nyt akkia super dieetti ennen kesaa; treenia pari kertaa paivassa, ruokavalio kertaheitolla uusiksi ja ehka jopa laihdutuspillereitakin kiihdyttamaan aineenvaihduntaa. Alkuhuuma heikottaa kokenuttakin treenaria... Mutta kylla, tuloksia saadaan hyvinkin nopeasti aikaan, ja paino tippuu jopa yli odotusten! Mutta kuinka pysyvia ovat tallaiset tulokset? Mita tapahtuu, kun saavutukset ollaan tavoitettu? Kuinka kauan ihminen jaksaa treenata pari kertaa paivassa ja syoda pelkkaa rahkaa ja kanan rintafileita? Paluu arkeen? 


Vaikka sinulla olisi maailman paras valmentaja, joka tekisi huippu ohjelmat ja ruokavalion,  niin mikaan ohjelma ei toimi ellei keskityta ylipainon taustalla oleviin syihin. Miksi tai mika on johtanut ylipainoon? Taustalla voi olla monia syita, mutta esimerkiksi tunnesyyt, heikko itsetunto, ihmissuhteet ja muuttuneet elamantilanteet ovat hyvin yleisia. Jos lihomisen syyna on ollut esimerkiksi vaikea parisuhde, niin laihduttamalla tuskin niita todellisia ongelmia korjataan. Ennen kuin naita taustalla olevia syita on kartoitettu ja ongelmat hyvaksytty, on hyvin vaikeaa saada pysyvia tuloksia, vaikka ruokavalio/treenit olisivatkin taydellisesti suunniteltuja. Mielella on meihin hyvin voimakas vaikutus, ja heikkona hetkena on helpompi turvautua ja hukuttaa surunsa herkkuihin sen sijaan, etta kasittelisi niita vaikeita asioita...


Jotain aivan muuta taytyy siis tapahtua, jotta paasisimme pysyviin tuloksiin... nimittain oma ajattelutapamme; mina kuvamme, eli se miten itsemme naemme! Mielella ja ajatuksillamme on valtava vaikutus mina kuvaamme. Jos aina peiliin katsoessa ajattelemme, etta olemme rumia, lihavia jne.  on helpompi uskoa siihen, ja itsesaalin vallassa sortua siihen karkkisakkiin... ja kun kerran on jo sorruttu ja karkkisakki syoty, niin so what jos tahan viela vetaa vahan jaateloa, sipseja jne... 
Osa meista haluaa hakea hyvaksyntaa ja turvaa syomisesta, vaikka oikeasti olisimmekin vain halauksen ja rakkauden tarpeessa...  Herkut voivat toki tuoda hetkellisen hyvanolontunteen, mutta lopulta se tuo vain lisaa syyllisyydentunnetta ja epaonnistumisen fiiliksia. Monet laihduttajat alkavatkin tiputtamaan painoa, ihan huomaamatta, juuri siina vaiheessa, kun hyvaksyy itsensa silla hetkella juuri sellaisena kuin on. Tasta on sitten paljon helpompaa lahtea tekemaan elamantapamuutosta pika dieettien sijasta!

"When you change the way you look at the things, the things you look at change. And when you change the way you be with things, the things you be with change."








Diet after diet, and nothings happening ... you might first lose some weight, but it all tends to come back, and sometimes even doubled! Why? What's happening? What's wrong? 

Why diet's won't work then?

Many overweight people starts diets because they find themselves fat, ugly, hating themselves... Quickly diet before the summer... exercising twice a day, strict diet and sometimes even diet pills to fasten metabolism. And yes, you can lose lots of weight in short period of time! But are these life lasting results? Can you really continue living your life like this? 

Even if you have the best coach in the world and the best plan, you can't achieve the long lasting results as long as you can't see the underlying issues. We need to ask ourselves, why did I first gain the weight? How did I come this way? Issues can be emotional, bad relationships, difficult life changes... If its example difficult relationship, there's no way losing weight can heel the problems... we can't cover up unresolved problems...

Something needs to change to start the heeling process, and thats the way we see our selves. We need to find the missing ingredient ... to love ourselves as we are! And that's the point when most people starts to lose the weight....  when they stop thinking negative things about them selves! Then It will be easier to make life lasting changes instead of quick fix!


1 kommentti:

  1. Nimenomaan!

    Hieno psykologinen ja filosofinen kirjoitus!

    Thanks,
    Sari

    VastaaPoista