lauantai 20. huhtikuuta 2013

Meniko herkuttelu overiksi?

Moni yrittaa pitaa mahdollisimman tiukkaa linjaa ruokailujen suhteen maanantaista torstaihin... Maanantaina jumpataan, juostaan tai seistaan vaikka paallaan, etta viikonlopun ruokaovereista saadut kalorit palavat. Ruokavalion kanssa ollaan myos tiukkoja; salaattia, kaikkea mahdollisimman kevytta ja mahdollisimman vahan. Nain saattaa jatkua ehka keskiviikkoon tai jopa torstaihin asti... mutta siita pikku hiljaa luisutaan siihen, etta viimeistaan perjantaina aloitetaan koko viikonlopun kestava karkkipaiva... Sunnuntaina morkkis painaa, ja maanantaina sitten kaikki alkaa alusta.

Silloin talloin herkuttelu on ihan ok, silla liian tiukka linja ja kaiken kieltaminen aiheuttavat juuri niita mielitekoja. (Tosin joillekin sopii totaalikieltaytyminen paremmin... jos esim. jaatelopallon sijasta meneekin se koko litran pakkaus...) Terveellista, mahdollisimman puhdasta ja prosessoimatonta ruokaa saa syodan yllattavan paljon! Saannollinen syominen pitaa verensokerin tasaisena ja aineenvaihdunnan kaynnissa. Epasaannollinen ja liian vahainen syonti aiheuttaa juuri sita makeanhimoa, ja laittaa kehon saastoliekille.

Mika sitten avuksi viikonlopun varalle?

- Saannollinen ruokailu heti siita maanantaista lahtien! Suunnittele viikon syomisia etukateen jo viikonloppuna, jos viikolla olet liian kiireinen. Voit valmistaa ruokia jo etukateen jaakaappiin valmiiksi. Talla valtytaan energiavajeesta, joka usein kostautuu juuri viikonlopun overiherkutteluna.

- Valta alkoholia! Alkoholissa on melkein yhta paljon kaloreita kuin rasvassa (rasva 9g ja alkoholi 7gr). Alkoholi sisaltaa myos paljon sokeria, varsinkin makeat viinit ja siiderit. Alkoholista kertyy salakavalasti kaloreita, "en ma ole syonyt juuri mitaan, mutta silti vyo kiristaa..." Niinpa! Ja usein alkoholin juonnin yhteydessa myos  nalka kasvaa... ja mieli ei todellakaan tee porkkanoita vaan ihan jotain muuta... Totaalikieltaytyjaksi ei kuitenkaan tarvitse alkaa, vaan kaikkea kohtuudella! 



- Lahde lenkille tai salille! Jos viikolla olet kiireinen, niin ehka viikonloppuna on aikaa treenailla? Vuorokaudessa on kuitenkin 24h, niin ehka yksi tunti paivasta liikenee urheilulle? Treenin jalkeen ei tee mieli syoda niin paljon herkkuja! 


- Ala osta kotiin kasapain herkkuja, jotka sitten kummittelevat kaapeissa. Jos olet paattanyt syoda herkkuja, niin osta vain se/ne herkut kotiin, joiden jalkeen tiedat ettet pode syyllisyytta tai huonoa omaa tuntoa. Jos olet paattanyt syoda palan kakkua, suklaapatukan... niin nauti joka palasta ilman syyllisyyden tunnetta. 

- Osta kotiin paljon makeita hedelmia. Tiedetaan, hedelmat eivat auta pahimpaan makeanhimoon, mutta ehka ne kuitenkin vahentavat sita. Kesan lahestyessa makeat mansikat tekevat tuloaan.




Viela ei ole myohaista "pelastaa" tata viikonloppua! Nyt ainakin taalla Helsingissa aurinko paistaa. Nauttikaa ulkoilusta, treenaamisesta, ystavista , perheesta ja hyvasta ruuasta... Kaikkea kohtuudella, niin etta huomennakin on hyva olo! Kivaa viikonloppua :)




4 kommenttia:

  1. Taytta asiaa! Thanks!

    Onnea tutkinnon johdosta!

    Mukavaa viikonlopunjatkoa!
    s

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sari :)

    Ja kivaa viikonloppua sullekin :)

    VastaaPoista
  3. Tänä aamuna oli viimeinkin aikaa tehdä sitä chia-puddingia. Hyvää tuli - kiitos ohjeesta! Ajattelin, että banaanit antavat tarpeeksi makeutta, joten en laittanut ollenkaan hunajaa. Myöskään vaniljaa ei löytynyt kaapista (käytätkö sinä muuten sitä litkua?). Hyvää oli, vaikka en ollut aiemmin maistanut chia-siemeniä. Ajattelin, että niistä tulisi sellaista sammakonkutua, mutta sain onneksi olla positiivisesti yllättynyt. : ) Helppoa, nopeaa ja terveellistä! T. Marika

    VastaaPoista
  4. Moikka Marika!

    Kiva, kun maistui! Se on ihan munkin suosikkia :) Resepteja voi hyvin improvisoida sen mukaan mita kaapista loytyy! Ma kaytan jotain luomu vaniljajauhetta. Kivaa sunnuntaita :)

    Heidi

    VastaaPoista