keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Juoksijan salitreenia

Jouluruokien jalkeen on taas hyva palata urheilun ja kevyemman ruuan pariin! 2 paivaa jouluruokia on ihan max. ja nyt on paluu smooteihin, salaatteihin ja simppeleihin kasvisruokiin, silloin talloin kalalla tai kanalla hoystettyna! Mutta nyt vahan juoksijan salitreeneista...

Miksi juoksijan on hyva tehda myos salitreenia?

- rasitusvammojen ennaltaehkaisy (polvet, nilkat, lonkka!)
- juoksun taloudellisuuden parantuminen
- lisaantynyt luutiheys (estaa rasitusvammoja)
- lihastasapainon/kordinaation parantuminen
- juoksutekniikka!
- lisaa nopeutta

Juoksusuoritus koostuu kestavyydesta, voimasta, liikkuvuudesta, nopeudesta ja koordinaatiosta. Paaroolissa pitkilla matkoilla on tietenkin kestavyys, mutta myos muut osa-alueet ovat tarkeita. Lisaantynyt lihasvoima vahentaa esimerkiksi lihasvenahdysten riskia. Varsinkin lantion , jalkojen ja jalkaterien voimistamisella voidaan ehkaista monia vammoja mm. penikkatautia!

Tarkeinta juoksijalle on kehittaa kaikkia lihasryhmia monipuolisesti, mutta ennen kaikkea jalkojen ja keskivartalon lihaksia. Muista tehda kunnollinen alkulammittely (noin 10-15min) ennen treenia, ja liikkeitten suoritustekniikka on todella tarkeaa! Kysy apua, jos olet epavarma tekniikasta! 

Juoksijalle hyvia liikkeita ovat kyykyt, yhdenjalan maastaveto (kahvakuulalla tai kasipainolla), askelkyykyt ja kaikki keskivartaloa vahvistavat liikkeet. Itse tykkaan tehda taljassa erilaisia keskivartalonkiertoja tai medicine-pallolla pitemmilla sarjoilla ja kevyemmilla painoilla (mutta kuitenkin sillain, etta kunnolla tuntuu!). 

Monia liikkeita pystyy tekemaan myos kotona (tai vaikka kesken lenkin!) ilman erillisia painoja, esimerkiksi kyykkyja, askelkyykkyja, punnerruksia, dippeja, leuanvetoa, vatsoja... vain mielikuvitus on rajana!
Kyykkyja...

Maastavetoja...

... ja itse mave! Jos tasapaino on hyva,
voi (naissa kuvissa oikean jalan) pitaa
koko liikkeen ajan ilmassa!

Yhden jalan maastavetoa kasipainoilla,
alkuasento...



Kirsi Valastin "Naisen Juoksukirja" on hyva kirja niin aloittavalle kuin kokeneellekin juoksijalle! Suosittelen!


2 kommenttia:

  1. Hyvää joulua! Meillä ollut vähän erilainen joulu, koko perhe vuorotellen vatsataudin kourissa.

    Kirsi Valastin kirja on ihan huippu! Ja Kirsiltä on tulossa uusi kirja heti alkuvuodesta. Meillä oli ihan huuppujuttu duunissa Soneralla, saatiin testata viiden naisen voimin Kirsin juoksukoulua. Sillä ohjelmalla mä nyt treenaan kohti Pariisia.

    Teillä on kyllä huippua kun sali on samassa talossa. Mun pitääkin ehdottaa yhtiökokouksessa että meidän kylmäkellari muutetaan saliksi! Nää mummot ja papat meidän talossa varmaan innostuu ajatuksesta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos samoin! Ma sun blogista luinkin, etta ootte kipeena! Tosi inhottavaa ja viela jouluna. Koittakaa parantua pian! :)

    Mulla on ollu taa kirja jo tosi kauan, mut silti aina palaan sen pariin! Tosi monipuolisesti ravintoa, juoksua, lihashuoltoa... Taytyykin ostaa Suomen visiitilla sit se uus kirja! Tsemppia treeneihin, ihan hyvin sulla on viela aikaa.

    Taa sali samassa talossa on ihan huippu, muuten en ehtis (ainakaan jouluna!) nain usein treenaileen kodin ulkopuolella.

    VastaaPoista