maanantai 19. marraskuuta 2012

HOW TO RECOVER?

Miten sitten palautua mahdollisimman nopeasti suorituksen jalkeen? Naa on mun havaintoja, miten palautuminen on lahtenyt hyvin kayntiin eika paikat oo ollu pahemmin jumissa seuraavana paivana/viikkona.

Heti juoksun jalkeen ei kannata pysahtya ja jaada seisoskelemaan, vaan pieni kavelykin on hyva ettei jalat ihan "jamahda". Vaikka vartti pienta holkottelya ja vahan kevytta venyttelya.

Nesteytys on tosi tarkeeta aloittaa heti juoksun jalkeen. Ma juon tosi vahan, jos ollenkaan juoksun aikana (riippuen tietenkin matkasta ja ilmasta! Lyhyella matkalla niin kuin tanaan en juonut ollenkaan). Senpa takia on tosi tarkeeta juoda paljon, ainakin vetta. Ma en tykkaa juoda kaupan urheilujuomia, mutta jos tarvitsen vetta vahvempaa niin sekoitan veteen hunajaa ja vahan sitruunaa... 

Syominen. Heti juoksun jalkeen mulla on harvoin nalka, mutta jotain on hyva olla saatavilla heti juoksun jalkeen, varsinkin puoli maratonilla ja sita pitemmilla matkoilla. Hiilihydraattivarastot on hyva tayttaa ja riittava proteiinien saanti tehostaa palautumista, auttaa lihassoluvaurioiden korjaamiseen, nopeuttaa kehitysta ja lisaa vastustuskykya. 

Kiva yllatys oli "Pressed Juice Van" Time Warner buildingin edessa, siis ihan Central Parkin kulmalla! Naa kuivat bagelit ilman mitaan "hoysteita" ei oikein maistunu!




Pari tuntia juoksun jalkeen syon "kunnon ruuan". Syon yleensa mita mieli tekee, yleensa pastaa, kasviksia, kalaa... Tanaan lautasella oli hoyrytettyja kasviksia, kvinoaa ja avocadoa, ja pala ruisleipaa vuohenjuustolla ja kurkuilla.



Kylvyt. Yleensa heti kotiin paastya, teen "jalkakylvyn". Ei siis todellakaan ole kyse mistaan hemmottelu-hoidosta, vaan ampari tayteen niin kylmaa vetta kun hanasta tulee ja jaita sekaan. Tekee mieli huutaa ja kiljua... sattuu jalkoihin! Kannattaa silti karsia, todella tehokas palautumisen kannalta. Viime puolikkaan jalkeen jalat oli seuraavana paivana jo valmiit uuteen juoksuun... ( no ei ehka ihan...) 

Tanaan ulkona oli niin kylma muutenkin, etta jaakylpy ei oikein houkutellut... Niinpa menin kuumaan kylpyyn ja laitoin sekaan Kuolleenmeren suoloja. Sisaltaa paljon esimerkiksi magnesiumia, joka auttaa kipeisiin ja sarkeviin lihaksiin ja niveliin! Magnesium on myos hyva, jos vetaa usein suonta jalasta! Tosi inhottavaa yolla herata suonenvetoon...



                                                                                        Ampari oli alkuun taynna jaita!

Sitten viela venyttelyt paalle ja hierontakin olis ihana....

                                            Niin ja...
                                                                            ...pikku herkku tietenkin! 
                  ( taa Lapin Hillakastike kruunaa jatskin kuin jatskin... ja lakut on tietenkin ihan must!)

This was too long to write in english, but you can translate this from the side bar... Sorry!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti