keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Auyrvedaa ja herkuttelua Urban Mandalassa


                    "Ruoka ja elämäntapasi ovat tärkeimmät lääkkeesi"

Viime lauantaina vietettiin Sugar Helsingin järjestämää hyvän olon iltapäivää Urban Mandalassa. Luentoja Auyrvedasta ihanien herkkujen siivittämänä, mm. Jalotofusta valmistettuja kevätrullia ja muita tapastyylisiä herkkuja (joiden nimiä en enää tarkalleen muista) sekä Yogi teetä ja Lovechock- raakasuklaata. 

Aihe oli erittäin mielenkiintoinen ja herättikin paljon keskustelua. Moni on varmasti kuullut Auyrvedasta, mutta kuinka soveltaa intialaista Auyrvedaa suomalaiseen elämäntyyliin sekä ruokavalioon? Kuinka voisimme sen avulla tukea kehon omaa kykyä ylläpitää terveyttä? Ei välttämättä helppo yhtälö, mutta tärkeintä tässäkin on pitää rentous mukana- niin kuin kaikessa tekemisessä! Elämä ei ole suorittamista, vaan sopivan tasapainon löytämistä. Kaikkea ei todellakaan tarvitse muuttaa yhdessä yössä ja muista yksilöllisyys- se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Tämä toimii ohjenuorana myös Auyrvedassa.

Muutama kuukausi sitten kävin Hima Happinessin hyvinvointipäivän innoittamana Ossi Viljakaisen Auyvedisessa konsultaatiossa, jossa kartoitettiin mahdollisia kehon epätasapainoja. Sykkeestä mittaamalla selvitettiin, että 60% doshastani on Pittaa, 30% Vataa ja 10% Kaphaa. Pitta on siis vahvin kehotyyppini, joka määräytyy jo syntymähetkellä. Pientä epätasapainoa oli havaittavissa juuri Pittassa, joka ilmeni mm. ruoka-aineiden heikentyneenä imeytymisenä, suolistovaivoina, stressinä sekä lievinä iho-ongelmina. Tasapainottamaan pittaa sain kehotyypilleni suotuisia ruokaohjeita, yrttejä (mm Ashvagandhaa) sekä rentoutumisvinkkejä. Ikiliikkujana olisi hyvä oppia nauttimaan vain tekemättömyydestä- aina ei tarvitse painaa tukka putkella. Ruokavalion suhteen olinkin jo luonnostaan vältellyt pittalle "ei sopivia" ruoka-aineita, joiden olen itse huomannut aiheuttavan vatsan ärsytystä, kuten esimerkiksi leipää, maitotuotteita ja tulisia mausteita. Mikään ei kuitenkaan ole kiellettyä, vaan tulisikin oppia kuuntelemaan oman kehon viestejä. 

"Pitta-tyypille ominaisia luonteenpiirteitä ovat intensiivisyys, yritteliäisyys, kunnianhimo, kriittisyys ja haasteista pitäminen. Pitta-tyypillä on terävä ja syvällinen äly ja hyvä keskittymiskyky. Nämä luonteenpiirteet saattavat kuitenkin johtaa täydellisyyteen tavoittelevan Pitta-tyypin epätasapainoon, joka usein heikentää ruuansulatusta ja ilmenee mm. vatsavaivoina. Avain Pittan tasapainottamiseen onkin kohtuus ja liikarasituksen välttäminen." 

Jos Auyrveda kiinnostaa, niin kannattaa kurkata navadinan sivut ja tehdä kehotyyppitesti. 



Last Saturday I attended to Sugar Helsinki's wellness day at Urban Mandala. Such a great lectures and conversations about auyrvedic lifestyle in Finland. Great food, good ambiance and lovely people :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti