torstai 23. toukokuuta 2013

What your body needs today?





Kehonkuuntelemisesta kirjoitetaan paljon, myos allekirjoittanut. Kuinka kehon viesteja kuuntelemalla tiedamme kuinka tulisi syoda, treenata ja levata. Just listen to your body, and it will tell you! Kuulostaapa helpolta, eiko vain? Mutta todellisuudessa se ei ehka olekaan ihan nain yksinkertaista... 

Aamu, paiva ja viela iltapaivakin saattaa menna hyvin, mutta miksi piru olkapaalla alkaa viimeistaan illalla huutamaan nimeasi? "Mmmmm kermaista jaateloa, irtokarkkeja, sipseja... olet ne ansainnut, aamulla treenasit, viikonloppu ja niin rankka paivakin tanaan jne."  Koko paivan olet syonyt juuri niin kuin pitikin, kehoa kuunnellen! Miksi aani silti viela vaivaa? Mielen taistelua. Valintoja.

Hankalaksi kehonkuuntelun tekeekin juuri se oma mieli, pikku piru, joka yrittaa saada lankeamaan mielitekoihin (herkkuihin), joilla ei ole mitaan tekemista sen kanssa, mita keho tarvitsee. (Mieliteot ovat usein opittuja tapoja tai esimerkiksi jonkun vitamiinin puute ruokavaliosta.) Pikku piru kiusaa, eika jata rauhaan ennen kuin a) antaa kiusaukselle periksi tai b) alkaa tekemaan jotain, etta aani paassa unohtuu. Naiden heikkojen hetkien varalta olisikin hyva pitaa kaapit tyhjina herkuista. Aanelle antaa helpommin periksi juuri silloin, kun kaapit notkuvat toistaan makeampia herkkuja. Mieli on heikko... Hampaiden pesu syomisen jalkeen on muuten hyva kikka!




Taman (pikku pirun)  tiedostaminen on kuitenkin jo askel eteenpain. Omilla valinnoilla pystymme vaimentamaan pirun aanta ja pikku hiljaa aani paassa hiljenee ja hiljenee... Ja lopulta, ideaalissa tilanteessa, se ei enaa huuda epaterveellisten herkkujen peraan, vaan mieliteot muuttuvat terveellisempaan suuntaan. Yht'akkia tekeekin mieli vaikka hirssipuuroa (niin kuin mulla eilen! ). Tama ei missaan nimessa ole helppo prosessi, vaan tie voi olla kivinen ja kestaa jopa vuosia. Valilla langetaan kiusauksiin, mutta siita sitten jatketaan eteenpain. Elama ei aina mene kasikirjoituksen mukaan,  ja sekin asettaa matkalle omat esteensa. Valinnat, jotka teit eilen ovat tehtyja, ja tulevaisuuteen voit vaikuttaa vain omilla valinnoillasi, silla mita teet juuri nyt.




”The secret of health for both mind and body is not to mourn for the past, not to worry about the future, or not to anticipate troubles, but to live in the present moment wisely and earnestly.”
Buddha



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti