torstai 9. toukokuuta 2013

Sweet Life...

Olen huomannut, etta mita enemman juttelen (varsinkin) naisten kanssa, niin sita varmemmin voin todeta, etta kaikilla meilla on jonkun asteinen sokeriaddiktio. Yhdella tekee mieli suklaata, ja toinen taas haaveilee Makuunin jattisakista, jaatelosta, kakuista... Pahimmillaan tama addiktio iskee illalla, kun on vihdoin aikaa rojahtaa sinne kotisohvalle, eivatka television sokeriset mainoksetkaan juuri helpota sokerinhimoa... Sokerille kun antaa pikku sormen niin se helposti vie koko kaden...




Vaikka nakyvaa valkoista sokeria et juuri kayttaisikaan, niin silti sita loytyy yllattavistakin jutuista piilosokerina... tomaattikastikkeet, leipa, jugurtit... joista ketsuppi on ehka pahin! Taysin sokeritonta ruokavaliota on siis vaikea noudattaa, ellet sitten valmista kaikkea itse. Sokeria kannattaa kuitenkin valttaa (myos niita terveellisiakin), jos esimerkiksi karsit diabeteksesta tai sinulla on todettu hiivaa. Sokeri nimittain ruokkii hiivaa! Ja kaikista eniten tulisi valttaa keinotekoisia makeuttajia, esimerkiksi aspartaamia! Naita loytaa usein varsinkin light-tuotteista.



Itse en enaa juurikaan kayta valkoista sokeria, vaan korvaan sen yleensa luomu hunajalla. Steviaakin olen kokeillut ja taateleilla saa hyvin makeutta esimerkiksi jalkiruokiin. Kuivatuista hedelmista en juuri valita ja terveelliseksikin markkinoitua agavea kaytan vain harvoin, lahinna jos hunajaa ei ole saatavilla. Leivonnassa voit kayttaa esimerkiksi kookossokeria, intiaanisokeria ja raakaruokosokeria tavallisen prosessoidun sokerin tilalla. 

Luomu Hunaja:

Hunaja on luonnon oma makeutusaine, taydellinen luonnontuote, jossa on paljon hyvia ominaisuuksia. Sita on kaytetty jo vuosituhansien ajan sen monipuolisuuden ja monikayttoisyyden ansiosta. Hunaja auttaa mm. vilustumisen oireisiin ja vatsaoireisiin, silla se sisaltaa prebiootteja, jotka ovat kuidun kaltaisia hiilihydraatteja. Ne edistavat terveytta tasapainottamalla suolistomikrobistoa. Lisaksi prebiootit tehostavat kivennaisaineiden, kuten kalsiumin, magnesiumin ja raudan imeytymista ohutsuolesta.



Kannattaa kuitenkin muistaa, etta naita "terveellisempiakin" sokereita kannattaa kayttaa kohtuudella...


8 kommenttia:

  1. Moikka! Hyva juttu!
    Osuit naulankantaan...ma olen suklaahimoinen. Yritan tosin syoda tummaa.
    Hunajasta sen verran, etta uusiseelantilaisen Manuka-hunajan on ihan tieteellisesti todettu olevan antibioottinen, eli se tappaa bakteereja ihan jopa iholla haavan paalle levitettyna, kuin myos sisaisesti. Nam!
    Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Sari,

      Totta, Manuka-hunaja on todella hyvaa :)

      Poista
  2. Moikka!
    Mäkin olen nyt tämän viiden viikon sokerittoman ja viljattoman ruokavalion aikana miettinyt tota hunajaa, ja vasta tällä viikolla sitä kaupasta ostin - kotimaista ja luomua kanervahunajaa. En ole sitä tosin vielä käyttänyt kuin teelusikallisen jugurtti-kastikkeeseen, mutta silti uskon sen hyvyyteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Tosi hienoa, etta olet noin kauan pystynyt olemaan ilman sokeria ja viljoja! Hunaja on hyva korvike sokerille, mutta siinakin kannattaa pysya kohtuudessa :)

      Poista
    2. Juu, nyt kun on ollut 5vkoa ilman sokereita ja viljoja, niin ei tuota hunajaakaan oikein osaa mihinkään käyttää :) Mutta josko niitä raakasuklaapatukoita tekisi, niin ehkäpä sitten siihen, tai johonkin muihin sellaisiin spesiaali herkkuihin.

      Poista
    3. Raakasuklaa on hyva vaihtoehto, tai paallysteena proteiinipatukoiden paalle :) nam nam

      Poista
  3. Oi miten kaunis toi ruusu!! Oli pakko tulla kommentoimaan, kun ihastelin sitä varmaan viis minuuttia, haha:-D

    VastaaPoista