keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Paivittainen herkku


Anton & Antonista tarttui matkaan myos tomaattipensas. Tomaatti on tuttu vihannes lautasellani lahes paivittain. Tomaattia, avocadoa, basilikaa ja mozzarellaa.... mmmm muuta ei tarvita! Tama ihanuus paasi parvekkeelle hortensian viereen. 



Tomaatin historiaa...

Tomaatti on lahtoisin Perusta ja Chilesta, mista se levisi Meksikoon. Eurooppaan tomaatti tuli Kolumbuksen loytoretken tuliaisina vuonna 1498. Euroopassa tomaattia pidettiin pitkaan koristeena ja uuden mantereen erikoisuutena, eika sita uskallettu syoda,  koska sen luultiin olevan myrkyllinen. Myohemmin sita alettiin pitaa laakekasvina, ja sen uskottiin mm. vauhdittavan rakkauselamaa. Tasta tulevat lempinimet "paratiisiomena" ja "lemmenomena".

Suomessa tomaattia on viljelty 1870-luvulta asti, mutta se yleistyi vasta toisen maailmansodan jalkeen. Nykyisin tomaatti on maailman eniten viljelty vihannes.




Tomaatti sisaltaa C-vitamiinia, folaattia ja kaliumia. Tomaatti ja tomaattivalmisteiden syonti vahentaa riskia sairastua sydaninfarktiin sen sisaltaman karotenoidin, lykopeenin ansiosta. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkaisevan myos eturauhassyopaa ja masennusta. 

Lykopeeni kestaa hyvin kuumennusta ja sailyy siis ruuanvalmistuksessa. Se imeytyykin parhaiten juuri kuumennetusta tomaatista. Lykopeeni on punainen variaine. Tomaatit olisi hyva sailyttaa yli 13 asteen lammossa. Tata viileammassa niiden rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Jos tomaatteja kypsytetaan tai sailytetaan useampia paivia, ne kannattaa laittaa esimerkiksi paperipussiin, joka vahentaa haihduntaa.


Paivan salaattiin laitan ainakin tomaattia ja parsaa...
ehka myos avocadoa, mozzarellaa ja basilikaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti