sunnuntai 31. elokuuta 2014

Sweet Life




Jo muutama viikko sitten herkutellessani tällä ihanan suklaisella smoothie/moussella selailin samalla Sarah Wilsonin uutta kirjaa "Irti sokerista". Aiemmin olen itsekin ollut varsinainen sokerihiiri, mutta nykyään makeanhimot kohdistuvat lähinnä raakasuklaaseen ja satunnaisiin lakritsihimoihin. En siis enää pidä itseäni sokeririippuvaisena, vaikka silloin tällöin herkuttelisinkin. Kirjan innoittamana en kuitenkaan voinut olla laskematta, kuinka paljon omat päivän ateriani sisälsivät sokeria. 

4gr sokeria = 1 tl sokeria. Jaa siis sokerien grammamäärä neljällä ja saat sokerin määrän teelusikoina. Tämän perusteella aloin tutkiskella ruoka-aineiden sokerimääriä ja laskin päivän saldon iltapäivään asti. Yllätyin määrästä, vaikka eihän tässä oikeastaan edes ole "sokeria"… 

Alla olevat määrät ovat täysin arvauksia, sillä en punninnut raaka-aineita ruokia tehdessäni. Ne ovat kuitenkin suuntaa antavia. Suluissa olevat luvut tarkoittavat sokerin määrää grammoissa.

Aamupalalla kaurapuuroa mantelimaitoon (0,6gr), 1/2 mitallista proteiinijauhetta, 1/3 banaania (5gr) sekä mustikoita (2gr) ja vadelmia (2gr). = n. 10gr eli 2 1/2 tl sokeria

Lounaalla munakas pinaatilla ja tomaatilla (4gr) + lasillinen vihersmoothieta (selleriä, pinaattia, kurkkua, lehtikaalia, omena, sitruunaa). Vihanneksissa sokeria on noin 1-5gr/100gr ja omenassa 6,6gr/100gr. 20gr tummaa suklaata (7gr) = 15gr eli lähes 4tl sokeria, ja lähes puolet pienestä palasta suklaata!!! Kannattaa siis harkiten herkutella suklaalla.

Kuvan suklaamousse: 1 pieni banaani (12gr), 1/2 mitallista proteiinijauhetta, 1dl mantelimaitoa (0,1gr), 1 rkl raakakaakaojauhetta, 1 rkl chiansiemeniä ja 1 tl viherjauhetta + 1tl kaakaonibsejä. = n.13gr eli reilu 3 tl 

Saldona iltapäivään mennessä sokereita oli siis kertynyt jo noin 9 teelusikallista! Kirjan mukaan elimistö pystyy käsittelemään päivittäin vain kahden hedelmän verran sokeria- siis noin 5-6 teelusikallista. Miltäköhän luvut näyttäisivät, jos mukana olisi valmisruokia, muroja, limsoja tai jotain muuta piilosokeria sisältäviä tuoteita? Tässä muutama esimerkki piilosokereista: loraus ketsuppia= 1-2tl sokeria, annos valmis pastakastiketta= n. 4 tl sokeria, 45gr mysliä 3 tl sokeria, hedelmäinen muffini 11 tl sokeria ja 1dl mehua noin 3 tl sokeria. Kannattaakin kiinnittää huomiota valmisruokien sokerimääriin ja etenkin fruktoosisiirappiin, ja mielellään jättää valmisruuat kokonaan ostamatta. Myös terveelliseltä kuullostava ravintolaruoka sisältää usein lisättyä sokeria- jopa kasvikset!

Tästä kannattaa katsoa, miksi esimerkiksi smoothiet on parempi valmistaa itse. 

Vihersmoothieen laitan normaalisti vain yhden hedelmän, yleensä omenan, ja marjasmootheissa käytän banaania, jotta smoothien koostumus olisi kermaisempi. Vaikka hedelmissä onkin paljon fruktoosia, sisältävät ne myös paljon vitamiinejä ja kuitua, kun karkkipussissa taas ei ole mitään muuta kuin väriaineita, prosessoitua sokeria ja tyhjiä kaloreita. 

Sokerin ja varsinkin paljon piilosokeria sisältävien tuotteiden tiedostaminen on monelle silmiä avaava juttu, mutta kannattaa kuitenkin aina käyttää ihan maalaisjärkeä. Sokeri on aina sokeria, mutta jos kaupassa mietit banaanin ja suklaapatukan välillä sokeripitoisuuksia vertaillen, niin silloin ollaan hakoteillä. Ainoastaan hedelmien sokerilla tuskin kukaan on kerännyt itselleen rasvamaksaa. Ennen kuin poistat jotain ruokavaliostasi, niin varmista, että tilalle on aina jotain uutta. Kaikkea ei tarvitse eikä pidäkään karsia kertalaakilla. Karkit, keksit ja pullat voi sen sijaan huoletta jättää syömättä. Se kultainen keskitie...








Vaikka et tuntisikaan tarvetta ryhtyä täysin sokerittomalle (luopua esim. hedelmistä), niin varmasti jokainen voi ainakin jossain määrin karsia sokerin määrää omasta ruokavaliostaan. Valinnoilla, joihin et tarvitse tiukkoja sääntöjä, kieltäymyksiä ja ponnisteluja luodaan pitkällä tähtäimellä tapoja.

Tässä muutama vinkki: 

* vaihda mysli ja maustettu jugurtti -> maustamattomaan jugurttiin ja marjoihin.
* vältä valmismehuja ja virvoitusjuomia. Ne sisältävät huikeat määrät sokeria ja pilaavat hampaat
* vaihda välipalapatukat kouralliseen pähkinöitä. (tai valmista itse proteiinipatukoita). Terveellisenäkin mainostettu kaupan patukka voi sisältää paljon sokeria.
* vaihda osa hedelmistä marjoihin, niissä on vähemmän sokeria. 
* vältä kuivattuja hedelmiä. Ne sisältävät todella paljon sokeria
* vältä valmistuotteita -> käytä tuoreita raaka-aineita ja kokkaa mahdollisimman paljon itse
* syö tarpeeksi hyvälaatuisia rasvoja ja proteiinia, ne hillitsevät mielitekoja




2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus ja niin herkullisennäköinen suklainen smoothie/mouse....pakko ottaa varmaan testiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Kannattaa testata, oikein hyvää :)

      Heidi

      Poista