lauantai 19. lokakuuta 2013

Kaunis syyspäivä KannonnokassaEräänä kauniina syyskuisena lauantaina suuntasimme kohti Porvoota ja Kannonnokkaa. Kannonnokka on aivan ihana ulkoravintola Porvoossa, joka on erikoistunut villisikoihin. Sieltä voit ostaa jopa ihka oman villisian kasvatettavaksi. Mielenkiinnolla odotin, mikä meitä oikein odotti. Villisian syönti näin kasvispainotteisena ruokailijana kun kuulosti hieman arveluttavalta... 


"Porvoon Grottabackassa villisiat asustelevat kahdeksan hehtaarin metsäalueella, joka rajoittuu Porvoonjokeen. Villisikametsässä pääset tutustumaan villisikoihin opastetusti aivan lähietäisyydeltä. Kevään ja alkukesän aikana oman ihastuttavan lisänsä antavat pienet raidalliset porsaat, jotka vilistävät emakoiden perässä ympäri metsää.
Villisiat tulivat Grottabackaan 1990-luvun puolivälissä Suomen ensimmäiseltä villisikatarhalta Pukkilasta. Grottabackan villisikatila on Riistantarhaajat ry:n jäsen, joiden tiloilla kasvatetaan ainoastaan geneettisesti puhdasrotuisia villisikoja (Sus scrofa scrofa). Suomessa tarhataan myös kotisian ja villisian risteytymää, josta harhaanjohtavasti käytetään villisika-nimeä. Lisäksi Suomeen tuodaan Uudesta-Seelannista ja Australiasta sianlihaa, jota markkinoidaan villisianlihana. Elintarvikeviraston asetuksen mukaan villisikana saa markkinoida ainostaan geneettisesti puhdasrotuista villisikaa. Evira 464/59/03.
Villisika on mainio vaihtoehto ruokapöytään, etenkin jos eläinten elinolosuhteet ja mieto riistanmaku ovat ratkaisevia valintatekijöitä. Grottabackan villisikaa saa ainoastaan Kannonnokan tilaisuuksissa. Lisäksi toimitamme kokonaisena savustettuja villisikoja erilaisiin tilaisuuksiin 100 km:n säteellä Porvoosta." 
                                 -Kannonnokan nettisivut

Heti paikalle päästyä, keittiömestari Jari Pekanlehto olikin meitä jo vastassa. Jari on ollut vierailevana tuomarina myos Suomen Top Chef- ohjelmassa, jota itse asiassa kuvattiin Kannonnokassa. Hän johdatti meidät lankkusiltaa pitkin "ravintolalle", röhisevien villisikojen ohitse. Villisioilla oli reilusti tilaa käyskennellä ja liikkua vapaasti.

Itse ulkoilma-alueella sijaitsi ruokailutilojen lisäksi myös kallioon louhittu kivisauna, poreallas ja kuumavesipalju, sekä katettu tila ruokailua varten. Ja, mitkä maisemat! Paikalla järjestetään niin yksityisiä juhlia, virkistyspäiviä kuin konserttejakin. Rakastuimme paikkaan ensi silmäyksellä, ja aloimmekin heti miettiä, mitkä juhlat järjestettäisiin.


Alkupalaksi meille tarjoiltiin ihanaa kanttarellikeittoa ja rukiista leipää (nälkäisenä kun olin, niin unohtui napata kuva keitosta! Mutta oli kyllä niin hyvää! )

Toisena alkupalana tarjoiltiin savusiikaa, omenaa ja vuolukermaa, jonka seurana maistui inkivääri mummon kurkut ja punaviinissä hillottua punasipulia. Kaiken kruunasi kauniisti, viimeisen päälle aseteltu annos.  


savusiikaa, omenaa ja vuolukermaa & inkivaari mummon kurkkuja ja punaviinissa hillottua punasipulia
Tästä jatkettiin pääruokaan, ja voitte varmaan arvata mitä söimme? No, villisikaa :) Annos ei ulkonäöllisesti näyttänyt ollenkaan minulle tyypilliseltä annokselta. Niin paljon lihaa! Olen kuitenkin utelias maistamaan ja testailemaan uusia juttuja, ja villisika yllättikin positiivisesti. Villisian liha oli super mureaa ja oikein suli suussa- rilletteä olikin haudutettu 18 tuntia, kahvakuula painona päällä :) 

Villisika rillette tarjoiltiin palsternakkapyreen ja villisika aurinkokuivattutomaatti/parmesan makkaran kanssa. En edes muista minä vuonna olen viimeksi syönyt  makkaraa... mutta täytyy kyllä myöntää, että tämä oli hyvää. Ja niin luomua lähiruokaa kuin olla ja voi.

Ennen jälkiruokaa oli hyvä vähän kierrellä ja tutustua alueeseen, sen verran olivat jo mahat täynnä! Lapsillekin kiva paikka- saavat rauhassa juoksennella tai heittää vaikka tikkaa ruokalajien välissä. 

Mutta ainahan on tilaa vielä jälkiruualle, vai mitä ;) Päästiin oikein chefin kanssa asettelemaan jälkiruuat. Jälkiruokana maistelimme kurtturuusu-valkosuklaamoussea, financier-kakkua punssijäätelön ja lakka-karviashillon kera. Mmmmm....


Lopuksi piti vielä näpytellä kaikki ruuat muistikansioon, muuten en olisi muistanut puoliakaan! Aivan ihana päivä, eikä haittaa ollenkaan, vaikka Brunbergin tehtaat jäivätkin näkemättä- niin paljon parempia herkkuja syötiin Kannonnokassa :)

Kannonnokan nettisivuille pääset tasta.


1 kommentti:

  1. Mukavaa kun viihdyitte ja ruoka maistui! Ja kivasti kirjoitettu juttu.
    Tervetuloa toistekin!
    Terveisin, Jari

    VastaaPoista