perjantai 3. lokakuuta 2014

Puuro on Pop!






Puuro on jo vuosikausia kuulunut suomalaisten aamupalapöytään, ja tuntuu, että "puurobuumi" sen kuin kasvaa. Uusia versioita saadaan kauppojen hyllyille jatkuvasti ja mikä parasta, laadukkaisiin raaka-aineisiin ja terveellisyyteen kiinnitetään enemmän ja enemmän huomiota. 

Eilen aloitin päiväni Fazerin uuden Alku-puuron lanseeraustilaisuudessa, jossa esiteltiin markkinoille marraskuussa tulevat uudet puurot. Omaa silmää miellytti huomata tuoteselostetta lukiessa, että esimerkiksi siemenistä huolimatta Sadonkorjuu-puuroon ei ole lisätty sokeria tai mitään muutakaan makeutusta. Ne, jotka haluavat puuronsa makeampana, lisäävät siihen todennäköisesti sokeria tai hilloja, eli piilosokeria ei enää tarvita. 


Aamupuuroni Fazerilla tuunasin banaanilla, kookoslastuilla, kurpitsansiemenillä, karpaloilla ja mustikkahillolla. Gluteeniton leipä tuoreella viikunalla oli oikein maukasta. 






Jopa 36% suomalaisista aloittaa arkisin päivänsä puurolla. Useimmiten sitä syödään kotona, mutta nykyään sitä on tarjolla myös monissa kahviloissa. Vaihtoehtoja on niin paljon kuin mielikuvitusta vain riittää- aina tuorepuurosta pitkään haudutettuun uunipuuroon. Muistan, kuinka ohrarouhepuuro oli koulussa parasta mitä tiesin, mummon luona herkuttelin mannapuurolla ja joulu ei ollut mitään ilman riisipuuroa mantelilla, kanelilla ja sokerilla. Nykyään kallistun enemmän kaurapuuron, joko keitettynä tai tuorepuurona- mutta puuro on ja pysyy! 




Kotona kaurapuuron keitän aina veteen ja keittämisen loppuvaiheessa lisään joukkoon hieman mantelimaitoa ja proteiinijauhetta- usein myös hamppurouhetta. Proteiinilisä auttaa pitämään nälän loitolla kauemmin. Puuron päälle laitan usein vielä marjoja, banaania, saksanpähkinöitä ja siitepölyä :) 




Suurin osa suomalaisista käyttää aamupalan valmistukseen aikaa arkisin noin 5 minuuttia ja suurimmalle osalle tärkeintä aamupalassa ovat hyvä maku, valmistamisen nopeus ja vaivattomuus, nälän poissa pitäminen ja aamupalan terveellisyys. Leipä on yhä useimmille aamupalojen ykkönen- ehkä juuri sen nopean valmistamisen takia. Mutta vaihtoehtona leivälle suosittelen testaamaan tuorepuuroa, overnight oats, jotka nimensä mukaisesti valmistuvat yön aikana. Sekoita 1 dl kaurahiutaleita, 1 rkl chiansiemeniä sekä 1 1/2 dl mantelimaitoa. Joukkoon voit toki lisätä myös esimerkiksi goji-marjoja. Anna puuron tekeytyä yön ajan jääkaapissa ja aamulla puuro on valmista syötäväksi. Valmiin puuron sekaan voit halutessasi lisätä myös hieman proteiinijauhetta. Tarjoile esimerkiksi marjojen kanssa ja aamuvalmisteluun ei mene kuin muutama minuutti. 

Mitkä seikat sitten tutkimuksen mukaan vaikuttivat onnistuneeseen aamuun? 57% uskoivat, että pidemmät yöunet helpottaisivat aamuja, moni toivoi terveellisempää ja monipuolisempaa aamupalaa, vähemmän velvollisuuksia, enemmän omaa aikaa ja jopa 22% miehistä toivoi hyväntuulisempaa puolisoa :D 

Miten sinä aloitat aamusi ja mitkä seikat koet tärkeiksi, jotta päivä lähtee heti aamusta kunnolla käyntiin?





7 kommenttia:

  1. Aamu lähtee käyntiin samalla rutiinilla (aamutoimet) ja aamupala koostuu kananmunista, kaurahiutaleista, riisi-kookosmaidosta, kasviksista ja kahvista. Välillä teen makean aamupalan ja välillä suolaisen. Tänään aamulla söin eilen tekemiäni "keksejä" kurpitsasta, kaurahiutaleista, kananmunan valkuaisista ja sekaan laitoin steviaa, kanelia & kardemummaa. laitoin kylläkin päälle kananmunaa ja tomaattia ;) Aamulla täytyy olla tarpeeksi aikaa, että kerkeää nautiskella aamupalan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,

      Kuulostaa herkulliselta! Noita "keksejä" täytyykin testata, nam! Rauhalliset aamut ovat ihan parhaita :)

      Mukavaa viikonloppua ja nautinnollisia aamuja :)

      Heidi

      Poista
  2. Mulle ei puuro oikein sovi aamulla. Alkaa väsyttään ja vaikka lisäisin protskua niin ei pidä nälkää haluamallani tavalla, joten olen siirtänyt sen iltapalaksi. Tuntuu toimivan siellä paremmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Sari,

      Mulla menee myös puuron kanssa vähän kausittain. Välillä syön koko ajan ja välillä taas ei maistu ollenkaan- nyt on taas puurovaihe :)

      Olen aamuisin yleensä heti menossa ja kevyempi aamupala sopii siksi paremmin- puuro sulaa hyvin ja jaksan juosta jo tunti syömisen jälkeen.

      Mukavaa viikonloppua!

      Heidi

      Poista
  3. Moikka Heidi! Kiitos superhyvästä ja mielenkiintoisesta blogista! Olen saanut täältä monenlaista vinkkiä itselleni. Olisin kysynyt, että mitä proteiinijauhetta lisäät aamupuuroosi. Olen lähdössä puolikkaalle, jonka lähtö on jo kahdeksalta aamulla. Nyt pitää tarkemmin keskittyä syömiseen, että ehtii nukkumaan yöunetkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, ja kiitos :) Kiva kuulla :)
      Tällä hetkellä käytän aamupuuroon Sun Warriorin vaniljanmakuista proteiinijauhetta, mutta se on sen varran kallista täällä Suomessa, että suosittelisin mieluummin ehkä Puhdistamon proteiinijauhetta. Sitä käytän itsekin smootheissa. Herneproteiini on myös hyvä vaihtoehto, eikä tuo ollenkaan jauhoista makua.

      Tsemppiä puolikkaalle :)

      Heidi

      Poista